Διαχωρίστε τη κουζίνα από το σαλόνι σας | Velmahos

Posted by velmahos 30/11/2017 0 Comment(s)

Χωρίστε τους ενιαίους χώρους στα δύο και αλλάξτε για πάντα την όψη του σπιτιού σας!

Χωριστε σαλονι κουζινα

 

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε στην Ελλάδα μια αρχιτεκτονική τάση στο χώρο του καθιστικού και της κουζίνας μας, που προτιμάται κυρίως για λόγους οικονομίας υλικών και εκμετάλλευσης χώρων.

 

Τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στο χώρο της κουζίνας, όντας στον ίδιο ενιαίο χώρο με το καθιστικό, είναι κατά πολύ λιγότερα απ΄όσο εάν αυτή αποτελούσε έναν ξεχωριστό δωμάτιο.

 

Η ανοιχτή αυτή διαρρύθμιση δημιουργεί έναν πιο ζωντανό και ζεστό χώρο που συχνά είναι ο χώρος σχεδόν για όλες τις δραστηριότητες μας μέσα στο σπίτι.

 

Υπάρχουν βέβαια και τα μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα η πιθανή ακαταστασία της κουζίνας να είναι ορατή και από το σαλόνι. Υιοθετώντας όμως κάποια βήματα και συμβουλές για την γενικότερη διαμόρφωση του χώρου που θέλετε να διαχωρίσετε, θα μπορέσετε να εξαφανίσετε όλα τα λειτουργικά και αισθητικά μειονεκτήματα χωρίς να αλλοιωθεί η ενιαία του όψη και αίσθηση και η κάθε περιοχή να συνεχίσει να διατηρεί την λειτουργική αλλά και αισθητική της αυτονομία.

 

Πως να διαχωρίσετε την κουζίνα απο το σαλόνι

 

Δημιουργήστε «ζώνες»

 

Αναρωτιέστε πως θα το επιτύχετε? Πολύ απλά! Μπορεί μία πλευρά ενός τραπεζιού ή μιας νησίδας να αποτελέσει ένα φυσικό σύνορο που θα χωρίζει την κουζίνα από τον υπόλοιπο χώρο. Μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε κάποιο είδος ανοιγόμενου διαχωριστικού, ώστε να μπορείτε να απομονώνετε οπτικά την κουζίνα σας και να διαχωρίσετε τους δύο χώρους όταν εσείς το επιλέξετε. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε καναπέδες γύρω από ένα χαλί ώστε να δημιουργήσετε την περιοχή του σαλονιού.

 

Διαχωριστικά χώρου και έπιπλα

 

διαχωριστικα χωρου

 

Τα διαχωριστικά είναι μια πολύ καλή και συνηθισμένη λύση καθώς όχι μόνο είναι αρκετά οικονομικά αλλά μπορούν εύκολα να απομονώσουν την κουζίνα σας. Στην αγορά θα βρείτε διαχωριστικά από διάφορα είδη ξύλου, μέταλλα, υφάσματα ή γυαλί που μπορούν να ταιριάξουν με κάθε στυλ και απόχρωση.

 

Για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, κρεμάστε κάποια μεγάλη μεταλλική κατασκευή από το ταβάνι ή μια κομψή κουρτίνα που θα διαχωρίσει τους χώρους. Μπορείτε επίσης να κρύψετε την κουζίνα σας πίσω από μεγάλα φυτά ή από ένα μεγάλο ενυδρείο.

 

Ενα από τα είδη καναπέδων που εξακολουθούν να κερδίζουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών αλλά και των διακοσμητικών τάσεων, είναι ο γωνιακός. Πρακτικός και κομψός, είναι ο ιδανικός για τα σαλόνια που είναι ενιαία με την κουζίνα και λειτουργεί ως διακριτικό διαχωριστικό.

 

Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε διακοσμητικό αξεσουάρ ή έπιπλο που καταλαμβάνει χώρο σε ύψος και πλάτος, μπορεί να λειτουργήσει ως διαχωριστικό χώρου. Για παράδειγμα μια ραφιέρα ή μια μεγάλη βιβλιοθήκη, είτε στο κέντρο της διαχωριστικής γραμμής του χώρου είτε ακουμπώντας κάθετα στον τοίχο, οριοθετεί εύκολα έναν ενιαίο χώρο,«κόβοντάς» τον στα δύο.

 

 

 

Τρίτος χώρος

 

Ένας παράδοξος αλλά πολύ χρήσιμος τρόπος για να διαχωρίσετε την κουζίνα από το σαλόνι σας, είναι η δημιουργία ενός τρίτου χώρου ανάμεσα τους. Για παράδειγμα με έναν καναπέ κολλήτα στον πάγκο-νησίδα της κουζίνας και ένα τραπέζι δημιουργείται κατευθείαν μια επιπλέον τραπεζαρία που λειτουργεί και ως διαχωριστικό.

 

 

Κατασκευές

 

Μια λίγο πιο ακριβή λύση είναι να δημιουργήσετε κάτι «μόνιμο». Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα χαμηλός τοίχο - πάσο, ή μια αντίστοιχη αλλά ψηλότερη κατασκευή με ανοίγματα σαν παράθυρα, ακόμα και ένα θαμπό γυάλινο χώρισμα που δεν μπλοκάρει και το φυσικό φως, ή διάφορες άλλες κατασκευές από γυψοσανίδα.

 

 

Ταπετσαρίες

 

Η ταπετσαρία μπορεί να σας βοηθήσει να χωρίσετε εύκολα και οικονομικά έναν χώρο στα δύο αρκεί να τη χρησιμοποιήσετε έξυπνα για να «μαρκάρετε» το τέλος ενός χώρου και την αρχή ενός άλλου.

 

 

Επίπεδα

 

Τα διαφορετικά επίπεδα είναι ένας πολύ έξυπνος και ιδιαίτερος τρόπος διακόσμησης μιας και με αυτόν τον τρόπο χωρίζετε εύκολα και ξεκάθαρα τον ενιαίο χώρο σας.

Πως να διαχωρίσετε το σαλονιΠως να διαχωρίσετε το σαλονι koyzinaΔιαχωρισμος χωρου ιδεες

 

Τι χαλί ταιριάζει στην κουζίνα

 

τι χαλι ταιριάζει στην κουζιναΈνα ακόμα έξυπνο μέσο διαχωρισμού των δύο αυτών χώρων είναι η τοποθέτηση χαλιού είτε ένα σε κάθε χώρο είτε ένα ανάμεσα τους. Καθώς όπως είπαμε, η κουζίνα θεωρείται ο χώρος σύναξης του σπιτιού, είτε έχετε ξύλινο πάτωμα, είτε πλακάκια ή μωσαϊκό, σε κάθε περίπτωση μπορείτε να προσθέσετε ένα χαλί. Η ερώτηση όμως που σίγουρα θα κάνετε είναι, «Τι χαλί ταιριάζει στην κουζίνα». Είτε ψάχνετε ένα μικρό σε διαστάσεις χαλί, είτε για ένα μεγαλύτερο χαλί που θα καλύπτει την κεντρική επιφάνεια της κουζίνας σας, φροντίστε να ταιριάζει με την υπάρχουσα διακόσμηση.

 

Επιλέξτε κάποιο αδιάβροχο χαλί που είναι εύκολο να το καθαρίσετε ή κάποιο χαλί που δεν λεκιάζει, ακόμα και κάποιο κιλίμι που να μπορεί να τοποθετηθεί στο πλυντήριο, καθώς είναι πολύ εύκολο το χαλί σας να γεμίσει λεκέδες.

 

Αν έχετε πάτωμα που γλιστράει, είναι σημαντικό να επιλέξετε αντιολισθητικό χαλί, το οποίο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μένει στην θέση του όταν τα πατάμε.

 

Σημαντικό στοιχείο, για την επιτυχή διαμόρφωση τέτοιων χώρων, αποτελεί η επιλογή του ίδιου διακοσμητικού ύφους, ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις σε αποχρώσεις και υλικά, σε όλα τα σημεία του χώρου. Μη πέσετε λοιπόν στην παγίδα και δημιουργήσετε δύο χώρους που δε θα έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους, καθώς ένας ενιαίος χώρος σε όσες ζώνες και αν χωρίζεται, πρέπει να κρατάει μια κοινή γραμμή σε ότι αφορά το στυλ και τις αποχρώσεις του. Μπορείτε για παράδειγμα να τοποθετήσετε στο τραπέζι της κουζίνας σας βάζα ή σε κάποιον τοίχο της κάδρα στις αποχρώσεις του χαλιού που κοσμεί το καθιστικό σας. Ή βάψτε έναν τοίχο του καθιστικού σε έντονο χρώμα και τοποθετήστε αντίστοιχα στην κουζίνα, διακοσμητικά αντικείμενα στο ίδιο χρώμα. Αυτά τα «κόλπα» θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις περιοχές, διατηρώντας όμως την αίσθηση του ενιαίου χώρου.

Leave a Comment